• Sugeng Rawuh

    Statistik

    Tata Cara Adat Jawa


    Tata cara adat Jawa iku werna-werna saka sajrone kandhutan tumekane pati. Tata cara adat kalebu gugon tuhon. Gugon tuhon iku lumrah dilaksanakake dening wong-wong sing percaya. Wong sing percaya lumrahe padha nggugu lan mituhu marang sakabehe ila-ilane leluhur. Ancas tujuane nglaksanakake tatacara mau murih rahayu lakune panguripan lan bisa katekan apa kang dadi sedyane.
    Tata cara adat Jawa kaperang dadi 3 golongan:
    • Tata cara adat saka kandhutan - bocah
    • Tata cara adat saka bocah - diwasa
    • Tata cara kematian


                                                                    


    Werna-werna Tata Cara Adat Jawa, ing antarane yaiku:
    1. Ngupati = wilujengan kandhutan umur 4 sasi
    2. Mitoni   = wilujengan kandhutan umur 7 sasi
    3. Brokohan = wilujengan bayi lair
    4. Sepasaran = wilujengan bayi umur sepasar
    5. Selapanan = wilujengan bayi umur selapan
    6. Tedhak siten = wilujengan bayi umur 7 lapan / 7 sasi
    7. Tetesan = wilujengan bocah wadon sing lagi nggarap sari sepisan
    8. Khitanan = wilujengan bocah lanang sing lagi dikhitan
    9. Palakrama/nambut silane akrami = nikahan, perkawinan
    10. Surtanah = wilujengan kepaten (geblake)
    11. Mitung dina = wilujengan kepaten 7 dina
    12. Matang puluh = wilujengan kepaten 40 dina
    13. Mendhak (1) = wilujengan kepaten setaun
    14. Nyewu = wilujengan kepaten 1000 dina
    15. Midadarani = wengi sadurunge pala krama

    (Sumber gambar saka:http://www.tembi.org/tembi/mitoni01.htm)

    0 komentar:

    Popular Posts

    Main Menu

     

    Blog Indonesia

    blog-indonesia.com

    Perlindungan Blog

    Para Rawuh

    free counters

    Samenika Tabuh

    Chafid Ibnu Abdillah SMP 2 Taman Pemalang

    Buwana